Handlettering is een bijzonder mooie kunst van schrijven. Een handschrift met veel aandacht voor detail die je prachtig kunt gebruiken voor je creatieve ideeën zoals schilderijen, gelukwensen, schoolbordinscripties of andere groeten. Handlettering ziet er daarbij steeds weer anders uit en creëert in combinatie met andere lettertypen en stijlen een bijzonder creatief en mooi beeld. Handlettering is een moderne vorm van kalligrafie in combinatie met typografie, waarbij daarentegen vooraf gemaakte drukletters worden gebruikt.
Handlettering kan worden gedefinieerd als het handmatig vormgeven van letters. Hierbij worden losse woorden, citaten of zelfs hele teksten kunstig geschreven en versierd in je eigen handschrift met verschillende schrijfinstrumenten (potlood, fineliner, penseel, krijt). Vaak wordt er bij het 'letteren' in schrijfletters geschreven. De letters worden aan elkaar verbonden. Dit geeft het schrift snel een artistieke uitstraling. Om het oog niet te overbelasten bij langere teksten of citaten in de handlettering-stijl, worden vaak verschillende letterstijlen met elkaar gemixt. Door de combinatie van drukletters en sierlijk geschreven schrijfletters, van hoofd- en kleine letters, cursieve en vetgedrukte letters ontstaan gevarieerde en spannende woordbeelden. Voor het versieren gebruikt men bij handlettering vaak krullen of kunstmatige verlengingen. Ook ornamenten, lijnen en punten zijn veelgebruikte elementen in handlettering.
Geen zorgen: handlettering kan echt iedereen. Natuurlijk is nog geen meester uit de hemel gevallen en zo geldt bij handlettering: oefenen, oefenen, oefenen! Net als vroeger op school moeten alfabetten en letters geoefend en vaak herhaald worden om de aangeleerde handletteringstijl te perfectioneren. Voor beginners in lettering zijn boeken met instructies en sjablonen ideaal voor de eerste pogingen. Hier leer je welke pennen het beste geschikt zijn voor welke handlettering-stijl, je ontvangt sjablonen van lettertypen en verschillende handlettering-alfabetten en rastervoorbeelden om te oefenen en uit te proberen. Naast de lettertypen zijn er veel mooie ornamenten en suggesties om je handlettering-project nog mooier te maken.
Of het nu een beschilderd schoolbord, een kunstig beeld of een persoonlijke wenskaart is – handlettering kan echt overal een plekje vinden. En wat heb je ervoor nodig? Afhankelijk van het project, een ondergrond om op te tekenen (papier, schoolbord) en een tekeninstrument (pen, vulpen, krijt). En je kunt meteen aan de slag!
Voor handlettering heb je zoveel mogelijk verschillende pennen nodig – maar dit is geen vereiste. De pennen kunnen verschillen in kleur of dikte van de punt. Door het gebruik van verschillende handlettering-pennen kunnen grote verschillen bij het schrijven en tekenen van de losse woorden gemakkelijk worden uitgewerkt. Omdat handlettering als een kunst wordt gezien, is het aan te raden goede pennen te kopen die bedoeld zijn voor handlettering. Zo ontstaan nog mooiere resultaten. Een groot assortiment aan pennen voor handlettering vind je in onze online winkel.
Veel handlettering-professionals zweren bij zachte kalligrafie-penpunten, omdat deze het voordeel hebben dat ze zeer gevoelig zijn voor druk en zo verschillende verloopjes en lijnbreedtes mogelijk zijn. Deze pennen worden in het vakjargon "brush-pens" genoemd en hebben zowel de eigenschappen van een viltstift als van een penseel. De brush-pens geven je veel creatieve ruimte en hebben, in tegenstelling tot een penseel, het voordeel dat ze zeer hoogwaardig schrijven en dat de brush-pen niet voortdurend hoeft te worden neergezet om nieuwe inkt op te nemen. De brush-pen heeft altijd dezelfde inktstroom.