Zo maak je de "konijnenwortelzakken" van stof
De oren maken
Breng het sjabloon voor de oren over op een katoenen stof en knip ze uit zonder naadtoeslagen. Je hebt twee blanco's per oor nodig. Breng de sjablonen op dezelfde manier over op de plakvlieseline, één per oor. De plakvlieseline is aan beide kanten klevend. Verwijder de beschermfolie aan één kant en plak het op het oor. Verwijder nu ook de beschermfolie aan de bovenkant en plak het tweede oorstukje erop. Zet ze vast met het strijkijzer.
Lijm de oren aan elkaar met een stukje fleece op het punt waar beide oren elkaar overlappen. Ga hier ook overheen met het strijkijzer. Ga op dezelfde manier te werk voor alle andere oren. We hebben steeds twee oren in verschillende maten gecombineerd. Je kunt natuurlijk ook twee dezelfde oren combineren.
Naai het hoofdgedeelte met koord
Op dit punt werk je met een stofvouw: vouw de door jou gekozen Katoenen stof dubbel. Dit betekent dat je de stof zo vouwt dat de goede, bedrukte kant (de kant die later zichtbaar is) aan de binnenkant zit. Leg het sjabloon zo neer dat de gestippelde kant direct op de vouwlijn van de stof ligt.
Teken nu een naadtoeslag van 1 cm op de overige drie zijden. Zet je stof vast met spelden en knip het uit.
Op je sjabloon zie je een markering op 3 cm aan de zijkanten die later het koord zullen worden. Knip deze markering 1,5 cm diep uit.
Je kunt het koord dan eenvoudig omvouwen en vastnaaien.
Vouw nu je stof lapje open en vouw het stuk voor het koord dat je eerder hebt geknipt naar binnen. Naai deze rand vast voor een nette afwerking. Je hebt nu een vouwlijn in de blanco, die je in het midden moet vouwen en de stof glad moet strijken. Zo zien alle naden er netjes uit. Speld de stof weer aan elkaar en naai van de ene koordopening naar de andere. Het koord is nu klaar voor gebruik.
Kegel
Ga te werk zoals bij de oren, maar teken rondom een naadtoeslag van 1 cm op de stof. Knip de plakvlieseline uit zonder de naadtoeslag. Leg de plakvlieseline tussen twee stukken stof om het onderste deel van de wortel steviger te maken en strijk het vast om het vast te zetten. Zo wordt het onderste deel van de wortel steviger. Naai het eerder gemaakte hoofddeel met het koord aan het lijfje, met de goede kanten op elkaar. "Goede kanten op elkaar" betekent dat de mooiste kanten van de stoffen op elkaar liggen tijdens het naaien. Zorg ervoor dat de naad netjes is voor een gelijkmatig resultaat.
Het is tijd om je paaswortel een gezicht te geven. Gebruik hiervoor textielstiften of textielverf. Teken voorzichtig je gewenste ontwerp en laat het drogen.
Zorg ervoor dat de open zijnaad niet aan de achterkant maar aan de zijkant zit. Strijk vervolgens de naadtoeslag open. Nu kun je ook de zijkanten aan elkaar naaien, met de goede kanten naar elkaar toe.
Info: Eventueel kun je de naadtoeslagen netjes maken door te kettingstikken of een zigzagschaar te gebruiken. Dit voorkomt dat de stofranden rafelen en zorgt ervoor dat je project netjes wordt afgewerkt.
Keer de Paaswortel zodat de goede (mooie) kant van de stof aan de buitenkant zit. Gebruik een veiligheidsspeld om het satijnen lint door het koord te trekken. Bevestig de veiligheidsspeld stevig aan het lint en trek het door tot je aan beide uiteinden genoeg lint hebt om een strik te maken.
Nu kun je de paaswortel vullen met vulmateriaal naar keuze en sluiten met een strik.
Tot slot kun je het mandje met hengsel beschilderen en de paaswortelen erin leggen.